ВІДМІННОСТІ КОМП’ЮТЕРНО-ТОМОГРА-ФІЧНИХ РОЗМІРІВ МАЛИХ КУТНІХ ЗУБІВ ТА ЇХ КОРЕНІВ У ПРАКТИЧНО ЗДОРОВИХ ЧОЛОВІКІВ РІЗНИХ КРАНІОТИПІВ, МЕШКАНЦІВ ЦЕНТРАЛЬНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ - Шінкарук-Диковицька М. М., М.М.; Орловський В. О. V.О.; Гаврилюк А. О., А.О.; Даценко Г. В. G.V.; Закалата Т. Р. T.R. (Світ медицини та біології, 2017)
У практично здорових чоловіків центрального регіону України найбільшу кількість статистично значимих (або тенденцій) відмінностей в лінійному розрахунково-томографічному розмірі премолярів і їх коренів було встановлено шляхом порівняння доліхоцефалів і мезоцефалів з брахіцефалами і гіпербрахіцефалами. Брахіцефали і гіпербрахіцефали показують найвищі значення як вертикальних, так і поперечних розмірів премолярів зубів в порівнянні з іншими краніотипами (в основному через вестибуло-язикових і мезіодистальних розмірів коронки і шийки зуба). Між чоловіками з доліхоцефалією і мезоцефалами взагалі не виявлено статистично значущих або тенденціонних відмінностей комп’ютерно-томографічного розміру премолярів і їх коренів.