ЗМІНИ ПЕРИНЕВРАЛЬНОГО ТА ГЕМАТО-ЕНДОНЕВРАЛЬНОГО БАР’ЄРІВ СІДНИЧОГО НЕРВА ПРИ ПАКЛІТАКСЕЛ-ІНДУКОВАНІЙ ПЕРИФЕРІЙНІЙ НЕЙРОПАТІЇ - Гевка О. І. O.I. (Світ медицини та біології, 2017)
Відсутність єдиної концепції морфогенезу паклітаксел-індукованої периферійної нейропатії визначає необхідність проведення детальних морфологічних досліджень. Дана експериментальна робота демонструє ультрамікроскопічні зміни в будові гемато-ендоневрального та периневрального бар’єрів сідничих нервів білих щурів під впливом Паклітакселу. Хіміопрерарат вводили тваринам через день 4 рази внутрішньоочеревинно в дозі 2 мг/кг маси тіла, забір матеріалу для морфометричного та електронномікроскопічного дослідження проводили протягом 120 діб. У динаміці експерименту визначалися зміни гемомікроциркуляторного русла ендоневрію, які проявлялися повнокров’ям, морфологічними ознаками порушень процесів трансендотеліального транспорту, дистрофічними змінами ендотеліоцитів різного ступеня вираженості, потовщенням та дисоціацією базальної мембрани. У периневрії спостерігалася дезорганізація волоконних та клітинних елементів, деформація відростків гідропічна дистрофія периневральних клітин та порушення проникності периневрію, що прогресували протягом першого місяця досліду та поступово зникали до завершення терміну експерименту.