СУЧАСНІ УЯВЛЕННЯ ПРО МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ ТКАНИН ЗУБА ІНІЦІЙОВАНІ ОДОНТОПРЕПАРУВАННЯМ ПІД МЕТАЛОКЕРАМІЧНІ КОНСТРУКЦІЇ - Гасюк Н. В. N.V.; Гасюк П. А. P.A.; Радчук В. Б. V.B. (Світ медицини та біології, 2017)
Прогресуючий розвиток сучасної стоматологічної науки передбачає постійне вдосконалення відомих методів діагностики та лікування стоматологічних захворювань. В галузі ортопедичної стоматології прикладом даної тенденції є наявність на ринку безметалевих коронок, що з’явилися як альтернатива металокераміці. Проте зважаючи на ряд чинників, металокерамічні конструкції і досі є актуальними. Однак, протезування даним типом конструкцій вимагає подальшого вдосконалення в плані модифікації способу одонтопрепарування. Метою даного дослідження була оптимізація підходів до одонтопрепарування під металокерамічні коронки. В результаті власних досліджень слід стверджувати про розвиток у тканинах зуба своєрідної вібраційної хвороби, що призводить до деструктивних змін твердих тканин та пульпи зуба, виражених різною мірою. На основі встановлених морфологічних змін тканин зубів при одонтопрепаруванні під металокерамічні конструкції, обґрунтованим є максимальне збереження твердих тканин пришийкової ділянки, формуючи символ уступу, з метою максимального забезпечення функціональної здатності пульпи, що підтверджено рядом наукових робіт сучасників і власними лабораторними дослідженнями.