МОДЕЛЮВАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ РЕГРЕСІЙНОГО АНАЛІЗУ РОЗМІРІВ СЕРЕДНЬОЇ ЧЕРЕПНОЇ ЯМКИ В ЮНАКІВ ТА ДІВЧАТ РІЗНИХ КРАНІОТИПІВ - Гунас, І.В.; Бабич, Л.В.; Черкасов, Е.В. (Світ медицини та біології, 2017)
У 82 практично здорових міських юнаків та 86 дівчат Подільського регіону України при розподілі на різні краніотипи побудовані достовірні регресійні моделі комп’ютерно-томографічних розмірів середньої черепної ямки в залежності від антропометричних та соматотипологічних показників з коефіцієнтом детермінації (R2) більшим 0,6. В юнаків-мезоцефалів та брахіцефалів із 6 можливих моделей побудовані усі 6 (відповідно R2 дорівнює від 0,855 до 0,955 та від 0,611 до 0,802). У дівчат-доліхоцефалів та брахіцефалів також побудовані усі 6 моделей (відповідно R2 дорівнює від 0,705 до 0,900 та від 0,811 до 0,866); а у дівчат-мезоцефалів лише 3 моделі (R2 дорівнює від 0,656 до 0,719). До побудованих моделей найчастіше входять: в юнаків-мезоцефалів – кефалометричні показники (32,3 %), діаметри і обхватні розміри тіла (по 19,4 %); в юнаків-брахіцефалів – кефалометричні показники і обхватні розміри тіла (по 25,7 %), а також товщина шкірно-жирових складок (17,1 %); у дівчат-доліхоцефалів – кефалометричні показники і ширина дистальних епіфізів довгих трубчастих кісток кінцівок (по 22,9 %) та обхватні розміри тіла (20,0 %); у дівчат-мезоцефалів – кефалометричні показники (42,9 %); у дівчат-брахіцефалів – обхватні розміри тіла (28,0 %), кефалометричні показники і товщина шкірно-жирових складок (по 16,0 %).