СИНОВІЇТ КОЛІННОГО СУГЛОБУ: ЕКССУДАТ ЧИ ТРАНССУДАТ? - Могила, О.О. (Світ медицини та біології, 2017)
Вивчення суглобів значно покращилося за останні кілька десятиліть від артропластики і біопсії до використання артроскопічних та ультрасонографічних технологій, які полегшують візуалізацію та підвищують надійність синовіальної біопсії. Але, необхідно зазначити певне нерозуміння деяких істотних моментів щодо причин виникнення та розвитку синовіїту. Наше дослідження надає нове розуміння виникнення цієї патології та новий погляд на вирішення проблеми лікування цього захворювання. Мета дослідження: пояснити результати аналізу синовіальної рідини та визначення причини її утворення на прикладі синовіїту колінного суглобу. Наявність лактату в синовіальній рідині ми розцінили як пряму ознаку того, що синовіальна рідина – це лактат. Існують також непрямі ознаки того, що синовіальна рідина – це молочна кислота. Ми вирішили з’ясувати, чи є синовіїт колінних суглобів запальним випотом, як вважалось раніше, або, за нашою гіпотезою, синовіїт – це молочна кислота, яка поступає з м’язів.