ОСОБЛИВОСТІ ПРОЛІФЕРАТИВНОЇ АКТИВНОСТІ ВИСОКО- ТА НИЗЬКОДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ПЛОСКОКЛІТИННОГО РАКУ ЛЕГЕНЬ - Проскурня, С.А.; Совгиря, С.М.; Филенко, Б.М.; Ройко, Н.В. (Світ медицини та біології, 2017)
Згідно класифікації Всесвітньої організації охорони здоров’я одним з варіантів епітеліальних пухлин легенів є плоскоклітинний рак, який має різні ступені диференціювання, що безпосередньо впливає на ефективність лікування і подальший прогноз захворювання. Мета цієї роботи полягала у вивченні гістологічних особливостей і діагностичної значущості імуногістохімічного маркеру проліферації Ki - 67 при плоскоклітинному раку легенів різних ступенів диференціювання. Для досягнення поставленої мети ми використали операційний і біопсійний матеріал 50 хворих плоскоклітинним раком легенів. Для імуногістохімічного дослідження використали первинні моноклональні антитіла до Ki - 67 (клон SP6, LabVision). Позитивна імуногістохімічна реакція з антитілами до Кі - 67 проявлялася коричневим забарвленням ядер клітин різної інтенсивності. В ході роботи виявлена загальна закономірність експресії маркера проліферації Кі - 67 при плоскоклітинному раку легенів. Висока проліферативна активність спостерігається в пухлинних комплексах низькодиференційованого плоскоклітинного раку легень, що характеризується интрануклеарной експресіей від 48% до 95% клітин. Зниження здатності клітин до ділення змінюється у напрямі надбання клітинами цитодиференциальних ознак, що проявлялося незначною експресією маркера Кі - 67 в 5-20% клітин.