МОДЕЛЮВАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ РЕГРЕСІЙНОГО АНАЛІЗУ СОНОГРАФІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ НИРОК В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ОСОБЛИВОСТЕЙ РОЗМІРІВ ТІЛА ПРАКТИЧНО ЗДОРОВИХ ЖІНОК МЕЗОМОРФНОГО СОМАТОТИПУ - Черкасов, В.Г.; Устименко, О.С. (Світ медицини та біології, 2017)
У результаті обстеження 45 практично здорових жінок Подільського регіону України мезоморфного соматотипу побудовані достовірні регресійні моделі сонографічних параметрів правої і лівої нирки в залежності від антропометричних та соматотипологічних показників із коефіцієнтом детермінації (R2) більшим 0,6. Із 16 можливих сонографічних параметрів нирок побудовані лише 7 достовірних регресійних моделей (а саме, довжини і ширини лівої нирки на поздовжньому перерізі, передньо-заднього розміру лівої нирки на поперечному перерізі, площі поздовжнього перерізу і об’єму лівої нирки та площі поперечного перерізу синуса і об’єму правої нирки) із R2 від 0,607 до 0,641. До побудованих моделей сонографічних параметрів обох нирок найчастіше входять обхватні розміри тіла (29,8 %) та кефалометричні показники (19,1 %); а серед окремих антропо-соматотипологічних показників – найбільша довжина голови і маса тіла (до 4 моделей) та обхват стопи, товщина шкірно-жирової складки на передній поверхні плеча і м’язова маса тіла, визначена за формулою Американського інституту харчування (до 3 моделей).