ВПЛИВ ІНГІБІТОРА ЯДЕРНОГО ЧИННИКА κB НА БІОХІМІЧНІ МАРКЕРИ СИНДРОМУ ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНОСТІ В УМОВАХ ГІПОПІНЕАЛІЗМУ ТА ПРИЗНАЧЕННЯ ВИСОКОКАЛОРІЙНОЇ ВУГЛЕВОДНО-ЛІПІДНОЇ ДІЄТИ - Бєлікова, О.І.; Френкель, Ю.Д.; Черно, В.С.; Костенко, В.О. (Світ медицини та біології, 2017)
У експерименті на 21 білому щурі досліджено вплив інгібітора ядерного чинника κB (NF-κB) амонію піролідиндітіокарбамату на біохімічні маркери синдрому інсулінорезистентності в умовах гіпопінеалізму, індукованого цілодобовим освітленням, та призначення висококалорійної вуглеводно-ліпідної дієти. Показано, що введення амонію піролідиндітіокарбамату (у дозі 76 мг/кг 3 рази на тиждень, починаючи з 30 доби експерименту) на тлі призначення щурам висококалорійної вуглеводно-ліпідної дієти (60 діб) та цілодобового освітлення (1500 лк протягом останніх 30 діб експерименту) зменшує концентрацію глюкози у сироватці крові, обмежує гіперінсулінемію та інсулінорезистентність, зменшує прояви дисліпопротеїнемії, гіпо-α-ліпопротеїнемії та гіпертриацилгліцеролемії, гальмує розвиток системної запальної відповіді.