РОЛЬ НЕЙРОГУМОРАЛЬНОЇ ДИСФУНКЦІЇ В ПАТОГЕНЕЗІ ТРАВМАТИЧНОЇ ОПТИЧНОЇ НЕЙРОПАТІЇ - Мойсеєнко Н. М. (Світ медицини та біології, 2017)
Зміни нейрогуморальних властивостей гіпоталамусу в наслідок ТОН не відомо. Мета дослідження: вивчити нейрогуморальної дисфункції в патогенезі травматичної оптичної невропатії. Методи. Відтворено в експерименті травматичне пошкодження орбітальної частини правого зорового нерву у 60 статевозрілих кролів. Було дві групи тварин по 30 особин інтактні та експериментальна. Електронну мікроскопію напівтонких та ультратонких зрізів та морфометрію краніальної частини правого зорового нерву та супрахіазмального ядра гіпоталамусу через місяць після травми. Встановлено, що травматичне пошкодження орбітальної частини зорового нерву викликає реактивний набряк і деструктивні зміни краніальної частини зорового нерву і супрахіазмального ядра гіпоталамусу. Зменшення об’ємної щільності нейросекреторних гранул і збільшення кількості пікноморфних клітин, які знаходяться на останній стадії розвитку, знижує продукцію кортикостероїдів, що в свою чергу, сприяє запальним реактивним пошкодженням зорового нерву. Висновок. Отже нейрогуморальна дисфункція є важливим механізмом патогенезу травматичній оптичній невропатії, а її корекція матиме позитивні наслідки для лікування.