ФРАКТАЛЬНИЙ АНАЛІЗ БІЛОЇ РЕЧОВИНИ МОЗОЧКА ЛЮДИНИ - Степаненко О. Ю.; Мар’єнко Н. І. N.I. (Світ медицини та біології, 2017)
Мета дослідження - встановити фрактальну розмірність білої речовини мозочка людини. Дослідження проведено на 100 об’єктах - мозочках трупів людей обох статей віком 20-95 років. Проводили фрактальний аналіз білої речовини мозочка на парасагітальних зрізах методом розбиття на квадрати (box-counting). Значення фрактального індексу (ФІ) білої речовини мозочка розподілені у відносно невеликому діапазоні значень - від 1,20 до 1,50, середнє значення дорівнює (1,372 ± 0,006). Варіабельність фрактального індексу дуже низька, значення ФІ білої речовини мозочка розподілені по нормальному закону. Рівність значень фрактального індексу черв’яка і півкуль дозволяє обмежитися визначенням ФІ на центральному сагітальному зрізі. Величина ФІ залежить від віку і не залежить від маси мозочка та статі. Застосування фрактального аналізу може бути використано як об’єктивний морфометричний критерій для діагностики різних захворювань мозочка і інших структур центральної нервової системи.