ОТРИМАННЯ БАГАТОЇ ТРОМБОЦИТАМИ ПЛАЗМИ: МІФИ ТА РЕАЛЬНІСТЬ - Сулаєва О. М. (Світ медицини та біології, 2017)
В роботі проведено порівняльний аналіз характеристик плазми, отриманої за допомогою різних пробірок для PRP-терапії (RegenLab, Plasmolifting, BTI, MMMedic, Ycellbio). Плазму виділяли відповідно до протоколів виробників з крові 12 добровольців (6 чоловіків і 6 жінок, середній вік 40 ± 0,8 років). Оцінку кількості тромбоцитів проводили за допомогою гематологічного аналізатору Micro-CC 20 (HTI CША), а також методом проточної цитометрії з використанням флюоресцентно мічених антитіл до CD61 (Beckman Coulter, США). Плазму з максимальною кількістю тромбоцитів було отримано при використанні пробірок Ycellbio. Проте недоліком даного виду пробірок є необхідність виконання додаткових маніпуляцій і відкритість системи. Використання пробірок, що містять розділовий гель (RegenLab, Plasmolifting), не дозволяє отримати PRP. Низька кількість тромбоцитів в одержуваної плазмі може бути пов’язана з адсорбуючими властивостями гелю та/або використанням більш жорсткого режиму центрифугування. Оптимальним інструментом для отримання плазми, яка відповідає за своїми характеристиками PRP, є використання простих пробірок (ВТІ і ММ Medic).