ЗМІНА МОРФОМЕТРИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК СУДИН СЕРЦЯ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІЙ ДИСЛІПОПРОТЕЇДЕМІЇ - Шевчук, Т.І.; Піскун, Р.П.; Васенко, Т.Б. (Світ медицини та біології, 2017)
В умовах експериментальної дисліпопротеїдемії, яку моделювали шляхом згодовування кролям холестерину в дозі 0,5 г/кг маси тіла протягом 3 місяців, за допомогою морфометричних методів визначали особливості структурної перебудови коронарних артерій. Встановили, що при експериментальній дисліпопротеїдемії відмічаються ознаки вираженого ремоделювання артерій дрібного і середнього калібру, що проявляються у вигляді потовщення їхньої стінки та звуження просвіту. Більш виражені морфологічні зміни виявлені в судинах дрібного калібру. Так, площа просвіту артерій дрібного калібру зменшилась на 48,67 %, товщина стінки збільшилась на 42,38 % порівняно з групою інтактних тварин. Також статистично достовірно змінювались судинні індекси: індекс Вогенворта зріс в 4,24 рази, судинний індекс – в 2,11 рази, а індекс Керногана знизився в 4,02 рази. Вказані морфометричні зміни призводять до зниження функціональної здатності судин, порушення їх пропускної можливості і, як наслідок, погіршення кровопостачання тканин міокарда з наступним розвитком явищ гіпоксії та ішемії.