РОЗРОБКА ПРИСТРОЮ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ТЕСТУ З БІГОВОЮ ДОРІЖКОЮ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ УШКОДЖЕННІ СІДНИЧНОГО НЕРВА - Цимбалюк, В.І.; Петрів, Т.І.; Молотковець, В.Ю.; Васильєв, Р.Г.; Татарчук, М.М.; Буркуш, І.І. (Світ медицини та біології, 2017)
Розроблено пристрій для проведення тесту біговою доріжкою, для визначення функціонального індексу сідничного нерва, та відновлення корисної функції, після його травматичного ушкодження в експерименті. Робота проведена на безпорідних щурах-самцях (n=15), яким була проведена операція аутонейропластики в експерименті. Для контролю використовувалася група несправжньооперованих тварин (n=5). За допомогою спеціально розробленого пристрою отримували відбитки стоп щурів на папері, які після цього аналізувалися. Розраховувався функціональний індекс сідничного нерва, який є відображенням корисної функції кінцівки після ушкодження сідничного нерва. Визначати функціональний індекс за допомогою даного пристрою можна на будь-якому часовому проміжку експерименту і спостерігати функціональне відновлення в динаміці. Методика є простою, легковідтворюваною, не потребує високовартісних витратних матеріалів та обладнання. Пристрій дозволяє об`єктивізувати ступінь функціонального відновлення сідничного нерва у експерименті та доповнити дані електрофізіологічних та морфологічних методів дослідження.