ФУНКЦІОНАЛЬНІСТЬ МІКРОБІОТИ ПРИ ПАТОЛОГІЇ - Передерій Н. А. N.A. (Світ медицини та біології, 2017)
Моделювання натурного типу, призвело Міллера до створення хіміко-паразитарної теорії, воно було продовжено в середині ХХ-го століття на лабораторних щурах. Зараз вважається, що воно стало найбільш переконливим доказом участі мікроорганізмів у виникненні карієсу зубів. В даний час загальноприйнято, що карієс є кислотної демінералізацією твердих тканин зуба, яка виникає в результаті зброджування легкозасвоюваних вуглеводів мікрофлорою Назубних нальоту при низькій резистентності емалі. Не всі дослідники згодні з цим. Є інші думки. Також не всі згодні з тезою про те, що демінералізація виникає внаслідок зниження рН. За сучасними уявленнями постійна мікробіота Назубних нальоту є також причиною виникнення запальних захворювань пародонту. У XIX столітті антрополог Дюбуа на підставі вивчення великої кількості людських останків різних епох визначив, що представники людства, схильні до захворювання на пародонтит, стійкі до карієсу. І навпаки - схильні до карієсу є стійкими до захворювання на генералізований пародонтит. З середини ХХ-го століття у людей він перестав дотримуватися. Зараз у людини можна виявити дві ці патології спільно. Дослідження останнього часу встановили, що природою в нормі передбачені симбіотичні взаємини між організмом-господарем і мікробіотою. Причому мікробіота інтегрується в гомеостаз, фізіологію, метаболізм і імунну відповідь організму-господаря. Також вважають, що захворювання з його характерними клінічними проявами не є необхідною ланкою в біологічному циклі популяції патогенних бактерій. Є думки, що ініціює взаємодію з мікробами сам макроорганізм. Робиться висновок, що питання про роль мікроорганізмів в етіології і патогенезі стоматологічних захворювань залишається відкритим. Знаходженню відповіді допоможе розгляд функціональних аспектів, що виникають між мікробіотою організму господаря і самим організмом. Для цієї мети природно використовувати методи дослідження функцій, а також біологічні методи аналізу симбіотичних спільнот.