ВПЛИВ ВМІСТУ ЛІПОПРОТЕЇНІВ НА СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ МІОКАРДА ПРИ ХРОНІЧНІЙ СЕРЦЕВІЙ НЕДОСТАТНОСТІ З НАДЛИШКОВОЮ МАСОЮ ТІЛА ТА ОЖИРІННЯМ - Бідзіля, П.П. (Світ медицини та біології, 2016)
Досліджено вплив вмісту холестерину ліпопротеїнів високої (ХС-ЛПВЩ) та низької щільності (ХС-ЛПНЩ) на структурно-функціональні зміни міокарда при хронічній серцевій недостатності (ХСН) з надлишковою масою тіла та ожирінням. Не встановлено достовірного впливу рівня ХС-ЛПВЩ на показники структурної перебудови серця. За низької концентрації ХС ЛПНЩ відбувається більш значна дилатація всіх камер серця та гіпертрофія лівого шлуночка (ГЛШ). Хворі з нормальними значеннями ХС ЛПНЩ посідають проміжне місце за важкістю структурних змін серця. Високий вміст ХС ЛПНЩ супроводжується найменшою дилатацією камер серця та ГЛШ. Не спостерігалось залежності показників функціонального стану міокарда від рівня ліпопротеїнів.