ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ РЕВМАТОЇДНОГО АРТРИТУ ЗАЛЕЖНО ВІД ПОЛІМОРФІЗМУ T-786C ГЕНА ЕНДОТЕЛІАЛЬНОЇ ОКСИД АЗОТУ СИНТАЗИ - Букач, О.П.; Федів, О.І.; Сидорчук, Л.П. (Світ медицини та біології, 2016)
Нами було проаналізовано вплив поліморфізму T-786C промотора гена ендотеліальної оксид азоту синтази (eNOS) на перебіг ревматоїдного артриту (РА), що супроводжувався підвищенням у крові гострофазових показників запалення, ураження суглобів, сполучної тканини у 1,67-102,28 разів (р≤0,049-0,001), що, однак, не має чіткої залежності від поліморфних варіантів гена eNOS (rs 2070744), окрім СРБ, який є вищим у носіїв несприятливого СС-генотипу на 32,13% (р=0,035). Також серед гомозиготних носіїв мутантного С-алеля відносно частіше зустрічаються особи із вмістом антитіл IgG до циклічного цитрулінового пептиду (А-ССР) у плазмі крові "вище нормальних значень" на 18,29% (р=0,04), із тяжчим перебігом РА (ІІІ ступеня активності) – на 14,28% (р=0,001) та високим ступенем функціональної неспроможності суглобів (3 ст) – на 22,12%. За епідеміологічним аналізом ризику сприятливий ТТ-генотип асоціює із меншою активністю РА (І ст) [ВШ=0,21; р=0,007], нижчою рентгенологічною стадією (І ст) та меншим ступенем функціональної неспроможності суглобів (І ст) [ВШ=0,10; р=0,021]. Наявність мутантного С-алеля в генотипі навпаки підвищує ризик високої активності РА ІІ і ІІІ ступенів у 1,62 рази [ВШ=4,85; р=0,016], тяжчої Ro-стадії захворювання ІІ-ІV та СФНС 2-3 ст – у 1,28 рази [ВШ=9,54; р=0,024] відповідно. Генотипи аналізованого гена не є додатковими чинниками ризику появи РФ (+), чи високого А-ССР у хворих на РА.