ДІАГНОСТИЧНА ІНФОРМАТИВНІСТЬ ТЕСТУ ОЦІНКИ ХРОНІЧНОГО ОБСТРУКТИВНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ І НАСЛІДКИ НЕКОРЕКТНОЇ ОЦІНКИ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАТУСУ - Вишнивецький, І.І.; Баташова-Галинська, В.О.; Холопов, Л.С. (Світ медицини та біології, 2016)
Метою дослідження було оцінити діагностичну інформативність тесту оцінки хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) і наслідки некоректної оцінки функціонального статусу через наявність коморбідної хронічної серцевої недостатності (ХСН). Було досліджено 438 осіб з ХОЗЛ, серед яких діагноз ХСН було встановлено у 142 хворих, 31,7% зі зниженою, та 68,3% зі збереженою систолічною функцією ЛШ. Оцінка ХОЗЛ-специфічного стану здоров’я проводилася за допомогою шкали ТОХ. Виявлено, що необхідно провести корекцію у бік зменшення оцінок ТОХ у осіб із супутньою ХСН, віднесених до груп B і D із значеннями ТОХ, що межують із діагностичною «точкою відсікання» в 10 балів. Статистично значущі розбіжності в рівнях ТОХ між хворими з наявністю ХСН та без неї встановлені лише в клінічній групі D. Значення, на яке треба зменшувати показник ТОХ у хворих на ХОЗЛ у сполученні із ХСН для коректної оцінки, із імовірністю 95% лежить в інтервалі від 1 до 5 балів.