АНАЛІЗ ГОРМОНАЛЬНОГО СТАТУСУ В ПЕРІОД СОМАТО-СТАТЕВОГО ДОЗРІВАННЯ ПІДЛІТКІВ - Гудзевич, Л.С.; Куц, Б.О. (Світ медицини та біології, 2016)
Результати дослідження особливостей гормонального балансу підлітків в період сомато-статевого розвитку показали, що гормональна діагностика дає змогу виявити опосередковані ознаки та причини несприятливих наслідків дії факторів медико-соціальної групи. Показано також вплив на виникнення проблем зі здоров’ям самих гормональних дисфункцій, залежність виникнення гормональних порушень в різних географічних регіонах України та перспективність моделювання нормативних показників вмісту гормонів. Виявлено також відмінність у між статевому аспекті та нерівнозначність концентрації гормонів в організмі дівчат та хлопців у пубертатному періоді. Загальновизнаним є факт впливу зміни рівня кортизолу, пролактину, статевих стероїдів, тиреотропіну у пацієнтів з ожирінням, недостатньою масою тіла, алкоголізмом в певних регіонах та іншими супутніми захворюваннями в період підліткового становлення. Для визначення норм варто враховувати показники індивідуального благополуччя та вже зараз працювати над покращенням якості життя підлітків.