КЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ХВОРИХ НА КРИЛОПІДНЕБІННИЙ ГАНГЛІОНІТ - Колісник, І.А. (Світ медицини та біології, 2016)
Проведено клінічне обстеження 93 пацієнтів з крилопіднебінним гангліонітом. Захворювання правого крилопіднебінного вузла зустрічалося в 53 хворих, лівого – в 37, у 3-х хворих відмічалось двобічне ураження вузлів. Крім того, у 9-и хворих крилопіднебінний гангліоніт поєднувався із невралгію ІІ гілки трійчастого нерва переважно периферійного ґенезу, в 1– із гангліонітом вушного вегетативного вузла. Проаналізовано характер больових нападів, їх інтенсивність, тривалість та частоту, наявність провокуючих факторів, та факторів, що полегшують біль. Відмічено виникнення вегетативних порушень, їх яскравість і характер, болісність при пальпації проекційних точок виходу черепно-мозкових нервів та позитивний симптом «щипка». На основі аналізу клінічних проявів крилопіднебінного гангліоніту виділено його ступені тяжкості: легкий, середній, тяжкий, які доцільно враховувати при призначенні лікування.