ФІСТУЛОГРАФІЯ В ДІАГНОСТИЦІ І ЛІКУВАННІ НОРИЦЬ ШИЇ - Ткаченко, П.І.; Резвіна, К.Ю. (Світ медицини та біології, 2016)
В роботі представлено аналіз клінічних ситуацій, які виникають під час хірургічного лікування хворих з бічними кістами шиї, та тих, що нагноїлися. Було встановлено, що в післяопераційному періоді можливе формування норицевих ходів. Для встановлення їх конкретної локалізації, спрямованості, протяжності, співвідношення до прилеглих тканин і органів шиї була проведена фістулографія, що дозволила визначити оптимальний варіант оперативного доступу, його обсяг, що впливає на результативність та кінцевий результат.