ЗМІНИ ГЕМОДИНАМІКИ ТА СПЕРМАТОГЕНЕЗУ У НЕОПЕРОВАНИХ ЧОЛОВІКІВ В УМОВАХ КОСОЇ ПАХВИННОЇ ГРИЖІ - Чайковський, Ю.Б.; Поливкан, М.І. (Світ медицини та біології, 2016)
Методами ультразвукової діагностики, кольорової ангіографії та лабораторної діагностики досліджено особливості гемодинаміки в яєчку та спермограмі чоловіків віком 22-35 років при наявності у них косої пахвинної грижі. Встановлено, що за даних умов суттєво знижується максимальна і мінімальна швидкість артеріального кровотоку як в межах сім’яного канатика, так і в паренхімі яєчка, зменшується його об’єм. В еякуляті вірогідно знижується концентрація сперматозоїдів та їх кількість з прогресивним рухом. При цьому зростає кількість патологічних форм сперматозоїдів і знижується показник плодючості Фарріса.