ФАРМАКОКОРЕКЦІЯ АНГІОЛІНОМ ПОРУШЕНЬ ЕНЕРГЕТИЧНОГО МЕТАБОЛІЗМУ В ГОЛОВНОМУ МОЗКУ ЩУРІВ ВНАСЛІДОК ХРОНІЧНОЇ АЛКОГОЛЬНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ - Бєленічев І. Ф.; Павлюк І. В.; Кучеренко Л. І. (Світ медицини та біології, 2016)
Моделювання хронічної алкогольної інтоксикації протягом 30 діб шляхом щоденного внутрішньошлункового введення 4 г/кг 15% етанолу (10 днів), потім 6 г/кг 15% етанолу (10 днів) і потім 4 г/кг 15% етанолу (10 днів) у тварин контрольної групи (білі безпородні щури самці масою 160-180 г) призводить на 15 добу відміни етанолу до вираженого гальмування окисної продукції енергії, активації компенсаторних шляхів утворення АТФ-гліколізу і шунта Робертса, які не забезпечують повністю потребу мозку в енергії і викликають розвиток лактат-ацидозу і дефіцит нейротрансмітерних амінокислот - ГАМК і глутамату, а також і гліцину. Корекція порушень окисного метаболізму Ангіоліном (НВО «Фарматрон», Україна) (100 мг/кг, внутрішньошлунково) протягом 14 діб після алкоголізації підвищує активність власних біоенергетичних процесів і збільшує рівень АТФ і АДФ за рахунок інтенсифікації реакцій циклу Кребса, гальмує гліколіз, а також обмежує активність шунта Робертса і, тим самим, «зберігає» ресурси ГАМК і глутамату. Призначення референс-препарату Мілдронат (250 мг/кг) за аналогічною схемою достовірно не впливало на досліджувані показники енергетичного метаболізму головного мозку експериментальних тварин. Отримані результати експериментально обґрунтовують застосування Ангіоліну в комплексній терапії алкогольної хвороби з метою нормалізації енергетичного метаболізму головного мозку.