МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА НЕЙРОНІВ СА1 ЗОНИ ГІПОКАМПА ЩУРІВ ПІСЛЯ ХРОНІЧНОЇ АЛКОГОЛЬНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ І НА ТЛІ ЗАСТОСУВАННЯ ТІОЛЬНИХ АНТИОКСИДАНТІВ - Белєнічев, І.Ф.; Кучер, Т.В.; Кузьо, Н.В. (Світ медицини та біології, 2016)
Метою дослідження була оцінка впливу тіольних антиоксидантів (ТО) тіоцетаму, гептралу і N-ацетилцистеїну (АЦЦ) на морфофункціональні показники і апоптоз нейронів СА-1 зони гіпокампу у експериментальних тварин. Застосування ТО приводило до достовірного збільшення концентрації нуклеїнових кислот, щільності нейронів, а також до достовірного зменшення щільності і частки апоптотичних нейронів. За ступенем впливу на морфофункціональні показники нейронів і ступінь зниження щільності апоптотических нейронів Тіоцетам достовірно перевершує, як рефенс-препарат пірацетам, так і гептрал та АЦЦ. Отримані дані є обґрунтуванням для застосування тіольних антиоксидантів як нейропротекторів у комплексній терапії та профілактики хронічної алкогольної інтоксикації.