ВПЛИВ БІОФЛАВОНОЇДІВ НА ІНДУКОВАНІ ГІПЕРГОМОЦИСТЕЇНЕМІЄЮ ЗМІНИ МЕТАБОЛІЗМУ ГІДРОГЕН СУЛЬФІДУ В МІОКАРДІ ТА АОРТІ САМЦІВ ТА САМОК ЩУРІВ - Мельник, А.В.; Волощук, Н.І. (Світ медицини та біології, 2016)
Біофлавоноїди геністеїн та кверцетин виявляють потужну кардіо- та вазопротекторну дію, яка асоціюється з їх антиоксидантними та протизапальними властивостями. Залишається невивченим їх вплив на метаболізм гідроген сульфіду (Н2S) в серцево-судинній системі щурів різної статі за умов гіпергомоцистеїнемії (ГГЦ). Тому, в роботі досліджено вплив геністеїну та кверцетину на ГГЦ-ініційовані зміни вмісту Н2S, активності процесів синтезу та утилізації Н2S в міокарді та аорті самців й самок щурів. Виявилось, що застосування геністеїну на тлі ГГЦ протидіє розвитку дефіциту Н2S в серцево-судинній системі щурів обох статей. Поряд з цим геністеїн попереджує зменшення активності Н2S-синтезуючих ферментів та стримує посилення процесів утилізації Н2S у самців та самок щурів. За цих умов ефективність впливу кверцетину на показники системи Н2S в міокарді та аорті самців й самок щурів була значно меншою, ніж у геністеїну.