РОЛЬ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ У РОЗВИТКУ СТРУКТУРНИХ ЗМІН ГОЛОВНОГО МОЗКУ ПРИ МОДЕЛЮВАННІ ГЕМОРАГІЧНОГО ІНСУЛЬТУ - Олійник, Т.М.; Савосько, С.І.; Шанта, А.В.; Чайковський, Ю.Б. (Світ медицини та біології, 2016)
У статті описано результати експериментального дослідження присвяченого вивченню ролі артеріальної гіпертензії у розвитку та прогресуванні гістологічних змін головного мозку при геморагічному інсульті. На основі аналізу гістологічного та морфометричного дослідження встановлено збільшення набряку мозку та нейродегенеративних змін у різних клітинних та анатомічних утвореннях головного мозку гіпертензивних щурів порівняно з нормотензивними. У гіпертезивних щурів у більшій мірі проявлялися: апоптоз нейронів у сенсомоторній корі, апоптоз гліоцитів мозолистого тіла та ступінь десквамації структурно порушеної епендіми у просвіт шлуночків. Результати досліджень підтвердили твердження про вплив артеріальної гіпертензії на динаміку набряку мозку як патогенетичного чинника прогресуючих нейродегенеративних змін.