ВЗАЄМОВІДНОСИНИ АУТОСИМБІОНТІВ AEROCOCCUS VIRIDANS З ПРЕДСТАВНИКАМИ НОРМАЛЬНОЇ МІКРОФЛОРИ КИШЕЧНИКА ЛАБОРАТОРНИХ ТВАРИН - Степанський, Д.О.; Кременчуцький, Г.М.; Кошова, І.П. (Світ медицини та біології, 2016)
Сучасні пробіотики повинні володіти антагоністичною дією на патогенну і умовно-патогенну флору та не впливати на індигенну флору. Все більшої популярності набуває використання персоніфікованої терапії аутоштамами пробіотичних бактерій. В роботі було вивчено вплив гомологічних аерококів-аутосимбіонтів A. viridans на представників нормальної мікрофлори мишей при пероральному застосуванні пробіотиків. Мишей щодня протягом 10 днів вранці, натщесерце годували через зонд A. Viridans 167 і A. viridans 5м 2015 (10 млрд особин на 1 прийом). Встановлено, що мікробний пейзаж кишечника мишей до годування аерококами був різноманітний і складався як з аеробних, так і з анаеробних представників, а також грибів роду Candida. Музейний і симбіонтний штами в дозуванні 10 млрд. / мл per os не оказували антагоністичної дії на нормальну мікрофлору, яка представлена в кишечнику мишей в найбільшій кількості (анаероби, біфідобактерії, лактобактерії). Поряд з цим було відзначено антагоністичний ефект відносно стафілококів, грибів роду Candida і Proteus. Також відмічено, що більший антагоністичний ефект по відношенню до умовно-патогенної флори мали аутосимбіонти A. viridans 5м 2015.