ОСОБЛИВОСТІ ГЛІКОМУ ОЧНОГО ЯБЛУКА НА ТЛІ МЕРКАЗОЛІЛ-ІНДУКОВАНОГО ГІПОТИРОЗУ ЗА ДАНИМИ ЛЕКТИНОВОЇ ГІСТОХІМІЇ - Щур, М.Б.; Струс, Х.І.; Ященко, А.М.; Луцик, О.Д. (Світ медицини та біології, 2016)
З використанням рутинних гістологічних методів та 6 лектинів різної вуглеводної специфічності (PNA, HPA, SNA, LABA, WGA та CNFA), досліджували вплив мерказоліл-індукованого гіпотирозу на морфологічні особливості та вуглеводні детермінанти очного яблука щура. Встановлено, що на тлі гіпотирозу розвиваються ознаки кератинізації і локального відшарування поверхневих шарів переднього епітелію рогівки, лімфоцитарна інфільтрація простору навколо розширених венозних синусів, локальні відшарування епітелію передньої камери, дегенеративні зміни нейронів внутрішнього ядерного шару сітківки. Методи лектинової гістохімії продемонстрували підвищене експонувавання рецепторів WGA, CNFA, LABA у поєднанні з редукцією HPA- та SNA-реактивних вуглеводних детермінант у складі фотосенсорного шару сітківки; порушення експонування рецепторів лектину CNFA у зовнішньому та внутрішньому сітчастих шарах; накопичення рецепторів лектину LABA в перикаріонах амакринних та гангліонарних нейронів. У структурних компонентах рогівки за умов експериментального гіпотирозу спостерігалася редукція рецепторів лектинів HPA та CNFA у передньому епітелії на тлі посилення їхнього експонування у кератоцитах та колагенових волокнах строми. Виявлені морфофункціональні зміни та модифікація глікому структурних компонентів очного яблука віддзеркалюють альтерацію фотосенсорної та провідних функцій сітківки, а також порушення адгезивних властивостей епітелію та прозорості строми рогівки.