ЕКОЛОГО-ЕПІЗООТИЧНІ АСПЕКТИ ІСНУВАННЯ ПРИРОДНИХ ОСЕРЕДКІВ ЛЕПТОСПІРОЗУ В АРИДНО-СТЕПОВІЙ МІСЦЕВОСТІ - Сушко, С.В.; Наконечний, О.І. (Світ медицини та біології, 2016)
Територія аридно-степової місцевості по кліматичнічним та ландшафтно-соціальним умовам в значній мірі визначає потенціал і активність локальних осередків лептоспірозу. Особливості ензоотичного функціонування осередків в ландшафтно-відмінних місцевостях мають ключове значення в епідемічній оцінці території, що потребує детальних знань екологічної, біоценотичної і ландшафтно-географічної специфіки кіл циркуляції збудника лептоспірозу. На основі результатів серологічного контроля гризунів і комахоїдних та звітних даних лабораторій СЕС о результатах аналітичних досліджень, був виконаний аналіз екологічно-соціальної сутності епізоотичних проявів природної інфекції у регіоні і установлено, що ключову роль зберігають господарські і соціально-економічні фактори, дія яких охоплює весь дослідницький регіон і міняє просторову, видову і етіологічну структуру природних осередків лептоспірозу.