СТРУКТУРНА ОРГАНІЗАЦІЯ МІТОТИЧНОГО АПАРАТУ - Гасюк, А.П.; Винник, Н.І.; Гасюк, Д.Ю. (Світ медицини та біології, 2016)
Клітинний поділ є одним із важливих біологічних явищ, обумовлюючих репродуктивний процес. Саме завдяки цьому явищу забезпечується безперервно існування поколінь клітин і цілих організмів. Найбільш розповсюдженою формою поділу є мітоз. Він включає в себе такі важливі процеси як редуплікація днк, синтез білкового компоненту хромосом і ахроматинового апарату, подвоєння клітинних центрів, а також утворення необхідного для мітотичного поділу запасу енергії. Мітотичний апарат – тимчасова структура клітини, яка забезпечує рух хромосом під час поділу клітин (мітозу). Проаналізована сучасна література, що стосується структурної організації кінетохору та центросоми, яка представляє собою „клітинний процес”, що керує динамікою морфології клітини, а також є регулятором мітотичного циклу. Кінетохори відомі як місце дії мітотичної контрольної точки зборки веретена поділу та представляють собою білкові структури, що забезпечують прикріплення мікротрубочок центросом та мітотичного апарату під час мітозу.