ВПЛИВ СТРЕСУ НА РОЗВИТОК І ПЕРЕБІГ ЗАХВОРЮВАНЬ - Корнацький, В.М.; Михальчук, В.М.; Дяченко, Л.О. (Світ медицини та біології, 2016)
Таким чином, вплив стресових чинників негативно позначається на стані здоров’я. Хронічний стрес, на який організм відповідним чином своєчасно не відреагував, відіграє важливу роль у виникненні багатьох хвороб. Тобто, у випадку, коли усвідомлювані моделі захисту втрачають свою ефективність, людина втрачає здатність адекватно реагувати на зовнішні і внутрішні подразники, відбувається трансформація наявного напруження у фізичний дискомфорт (погіршення здоров’я або захворювання), що у сучасному науковому світі отримало назву «соматизація» – функціональне порушення тієї або іншої системи організму без достатньої органічної основи, але при важливій ролі соціально-психологічних чинників, що мають назву стресорів. Виділяють й інший підхід, в якому акцентується наявність реальних органічних змін, що виникають в результаті впливу стресів, але непідвладних лише психологічній корекції. Наведене свідчить про практичну важливість пошуку засобів корекції патологічних процесів, у розвитку яких важлива роль належить стресовій реакції.