ВПЛИВ ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА СТАН ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ”Я УЧНІВ СТАРШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ - Соколенко, В.М.; Зіненко, В.Є.; Лещенко, І.В.; Ткаченко, О.В.; Юдіна, К.Є. (Світ медицини та біології, 2016)
Глобалізація інформаційного простору, широке оволодіння комп’ютерними технологіями молоддю, зростання рівня інформатизації закладів освіти вимагають нового підходу до проблем безпеки несформованої особистості в глобальному інформаційному середовищі. Інтенсивне впровадження комп’ютерних технологій в усі сфери життя призвело до появи нової проблеми – залежності від використання комп’ютера. В Україні технології лікування інтернет-залежності на стадії розробки. Мета роботи - дослідження впливу інформаційних технологій на стан психічного здоров’я учнів 10-11 класів Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 19 імені В.А.Мироненка. В результаті проведеного анкетування було виявлено, що 57% хлопців та 53% дівчат сплять спокійно та міцно, а 19% хлопців та 29% дівчат відмічають, що сон в них дуже неспокійний, вони можуть прокидатися по декілька разів, говорити, а деякі навіть ходять уві сні. На запитання з чим це пов’язано, більшість учнів відповідають, що це пов’язано з перенавантаженням у школі або інтенсивними тренуваннями, але деякі відмічають що це відбувається внаслідок проведення тривалого часу коло комп’ютерів (відеоігор та перегляду фільмів) або телевізора. У ході нашого анкетування ми виявили, що10% хлопців та 18% дівчат бачать жахи. Часто причиною виникнення комп’ютерної залежності стають невпевненість у собі і відсутність можливості самовираження. Підсумок. Психічне здоров’я тісно пов’язане з соціальним благополуччям особистості, що відображається в таких характеристиках: адекватне сприйняття соціальної дійсності, інтерес до оточуючого світу та соціальне благополуччя; спрямованість на суспільну справу, культура споживання, альтруїзм, відповідальність перед іншими тощо. Слід зазначити, що зміни в стані психічного здоров’я учнів старшого шкільного віку знаходять своє відображення не тільки у відповідних зрушеннях показників основних властивостей нервових процесів, але й у динаміці особистісних властивостей та інтелектуальній діяльності.