ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ЛІВОГО ШЛУНОЧКА ПРИ ХРОНІЧНІЙ СЕРЦЕВІЙ НЕДОСТАТНОСТІ НА ТЛІ ЗАЙВОЇ ВАГИ ЗАЛЕЖНО ВІД РІВНЯ ЗАГАЛЬНОГО ХОЛЕСТЕРИНУ ТА ТРИГЛІЦЕРИДІВ - Бідзіля, П.П. (Світ медицини та біології, 2016)
Досліджено функціональний стан лівого шлуночка (ЛШ) при хронічній серцевій недостатності (ХСН) на тлі зайвої ваги залежно від рівня загального холестерину (ЗХС) та тригліцеридів (ТГ). Встановлено, що нижчі показники ЗХС та ТГ супроводжується переважанням за функціональним класом ХСН, поширенням і поглибленням систолічної дисфункції ЛШ та легеневої гіпертензії. Не спостерігалось вірогідних відмінностей за показниками діастолічної функції ЛШ залежно від рівня ЗХС. При високому вмісті ТГ наявність достовірного переважання швидкості пізнього діастолічного наповнення одночасно з невірогідно нижчим співвідношенням швидкостей раннього та пізнього діастолічного наповнення засвідчує тенденцію до глибших проявів діастолічної дисфункції міокарда. Нижчі значення ЗХС та ТГ у пацієнтів з ХСН на тлі надлишкової маси тіла та ожиріння асоціюються з глибшими порушеннями функціонального стану ЛШ