СТАНДАРТИЗАЦІЯ ПЕРИОПЕРАЦІЙНОЇ ДОПОМОГИ В АНЕСТЕЗІОЛОГІЇ: ОЦІНКА СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ СОЦІОЛОГІЧНОГО ОПИТУВАННЯ ЛІКАРІВ - Федосюк, Р.М. (Світ медицини та біології, 2016)
За останні 10 років ВООЗ та провідні міжнародні професійні організації анестезіологів та інтенсивістів запровадили низку важливих ініціатив з безпеки пацієнтів, спрямованих на вирішення проблеми у всесвітньому масштабі. Рівень реалізації зазначених ініціатив у вітчизняній службі анестезіології є невідомим. Проведено соціологічне дослідження, в яке включено 282 лікаря-анестезіолога лікувальних закладів України. Шляхом анкетування аналізувався рівень запровадження в Україні периопераційних технологічних алгоритмів, клінічних протоколів та стандартів моніторингу. Більшість лікарів-анестезіологів (85,8% осіб) вказали на запровадження у їх закладах мінімальних стандартів периопераційного моніторингу пацієнтів та 77,3% лікарів позитивно відповіли на питання щодо наявності локального протоколу перевірки готовності робочого місця анестезіолога. Близько 70% респондентів вказали на наявність в їх закладах алгоритмів та протоколів надання медичної допомоги при ускладненнях під час анестезіологічного втручання. Лише 45,0% лікарів закладів ІІ рівня та 55,7% лікарів закладів ІІІ-ІУ рівнів надання медичної допомоги вказали, що в їх закладах усі анестезіологічні втручання відбуваються під постійним моніторингом ЧСС, сатурації та артеріального тиску. На впровадження «Контрольного переліку заходів з безпеки хірургічного втручання ВООЗ» або його адаптованої версії у структурних підрозділах служби анестезіології вказало 8,5% респондентів. Рівень впровадження периопераційних технологічних алгоритмів, клінічних протоколів та стандартів моніторингу у структурних підрозділах служби анестезіології України є недостатнім.