ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ ЯК ПРОВІДНИЙ ЧИННИК, ВИЗНАЧАЄ СТАН ЗДОРОВ’Я ТА ЯКОСТІ ЖИТТЯ МІСЬКИХ ЖИТЕЛІВ - Чобанов Р. Е.; Ісламзаде І. Ф. (Світ медицини та біології, 2016)
Проведена оцінка фізичної активності (ФА) в якості провідного чинника, що визначає стан здоров’я та якості життя міських жителів в умовах гіперурбанізації. Методи. Роботу провели на базах 3 поліклінік м Баку і територіально пов’язаних з ними в 3 середніх школах, 5 дитячих садах і яслах. Обробили 1 819 анкет, складених на базах міжнародних опитувальників SF-36, GPAQі Moreesky, заповнені пацієнтами поліклінік, батьками дитячих установ і працівниками прилеглих торгових об’єктів і офісів. Анкети відображали соціально-гігієнічні аспекти низькою ФА. Аналізували також амбулаторні карти анкетованих. Результати. ФА в межах 60 хв / день у 18,8 ± 0 , 9% анкетованих. Низька ФА сприяє формуванню общесоматічес-кою симптоматики - в середньому 5,03 ± 0,29 симптомів на 1 анкетованих. Рівень хорошою самооцінки здоров’я не перевищує 21,5 ± 1,0%. Якість життя анкетованих нижче задовільного рівня і становить в середньому 48,9 ± 1,6 балів. Достатній рівень їх інформованості з проблем ФА не перевищує 31,5 ± 2,5%. Висновки. Процеси гіперурбанізації і убогість інформованості сприяють значному поширенню серед міських жителів низькою ФА, що надає обтяжлива вплив на їх здоров’я і якість життя. Проведена організаційно-роз’яснювальна робота по інформованості міських жителів щодо ФА сприяла їх фізичної активізації.