ЗАЛЕЖНІСТЬ ВИБОРУ СПОСОБУ АЛОПЛАСТИКИ СКЛАДНИХ ДЕФЕКТІВ ЧЕРЕВНОЇ СТІНКИ ВІД ВИРАЗНОСТІ МОРФОЛОГІЧНИХ ЗМІН ТКАНИН ТА РИЗИКУ ПІДВИЩЕННЯ ВНУТРІШНЬОЧЕРЕВНОГО ТИСКУ - Лисенко, Р.Б. (Світ медицини та біології, 2016)
Проаналізовані результати хірургічного лікування 360 хворих із складними дефектами черевної стінки, яким виконувалася алопластика за період 2005-2015 рр. Вибір способу алопластики був індивідуальним і знаходився в прямій залежності від розміру дефекту, морфологічних змін тканин черевної стінки, ступеню їх дефіциту, діастазу прямих м’язів живота, можливості їх зведення без суттєвого натягу, ризику підвищення внутрішньочеревного тиску, вірогідності виникнення інших післяопераційних ускладнень. Доведено, що врахування в пацієнтів із складними дефектами черевної стінки ступеня діастазу прямих м’язів живота, ступеню дефіциту тканин передньої черевної стінки, рівня внутрішньочеревного тиску, що визначається в умовах моделювання стану черевної порожнини, як після алопластики, дозволяє більш об’єктивно, диференційовано визначити спосіб оптимального хірургічного втручання.