ОСОБЛИВОСТІ СТАНУ ГОРМОНАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОМАТО-СТАТЕВОГО ДОЗРІВАННЯ У ПІДЛІТКІВ ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ У ВИНИКНЕННІ АЛКОГОЛЬНОЇ ЗАЛЕЖНОСТІ - Лобанов, І.Ю. (Світ медицини та біології, 2016)
З метою вивчення прогностичного впливу церебрально-органічного і гормонального статусу на ризик розвитку алкогольної залежності, проведено пілотне дослідження у м. Полтаві серед 68 підлітків та юнаків віком 16-19 років. Визначено зміст в крові тестостерону, прогестерону, естрадіолу і кортизолу у підлітків та певні морфотипи, які відповідають гормональному профілю. У 87,7% відносно до норми, виявлено певні аномалії гормонального забезпечення процесу сомато-статевого дозрівання. Всі вони мають залишкові прояви перинатального ушкодження мозку. Для профілактики алкоголізації молоді необхідно проводити моніторинг: а) еволюції мінімальної мозкової патології на етапах онтогенезу; б) гормонального профілю підлітків,особливо в пубертатному віці.