ОСОБЛИВОСТІ ПРОЦЕСІВ ФОРМУВАННЯ ПОКАЗНИКІВ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ХАРАКТЕРИСТИК УВАГИ СТУДЕНТІВ-СТОМАТОЛОГІВ - Панчук, О.Ю. (Світ медицини та біології, 2016)
На підставі використання сучасних психофізіологічних і гігієнічних методів виявлено, що впродовж часу навчання у студентів-стоматологів незалежно від наявності статевих розбіжностей реєструвались дві достатньо цікаві тенденції щодо змін з боку показників функціонального стану вищої нервової діяльності. Якщо показники, що відображували особливості формування значень сенсомоторних реакцій, спочатку дещо погіршувались (найбільші значення величин латентного періоду простої і диференційованої зорово-моторної реакції були властиві для студентів-третьокурсників), згодом покращувались і досягали найдосконалішого рівня розвитку серед студентів-випускників, то показники, які відображували особливості процесів формування критеріальних характеристик рухомості і врівноваженості нервових процесів, відзначались поступовим та неухильним покращання їх величин протягом часу перебування у вищому медичному навчальному закладі. Разом з тим встановлено, що найбільш адекватні з адаптаційної точки зору показники ефективності праці, і, отже, стійкості та переключення уваги, спостерігались у студенток 1 курсу і студентів 6 курсу, найменш адекватні – у студенток 3 курсу і студентів 1 курсу.