АНТРОПОМЕТРИЧНІ ПОКАЗНИКИ М’ЯКОГО ПІДНЕБІННЯ І МЕЗОФАРИНГСА У ДІТЕЙ З НЕЗРОЩЕННЯМИ ЙОГО ДО УРАНОСТАФІЛОПЛАСТИКИ - Харьков, Л.В.; Яковенко, Л.М.; Васьківська, М.О. (Світ медицини та біології, 2016)
Метою роботи було провести оцінку розмірів довжини м’якого піднебіння і об’єму мезофарингса та їх співвідношень у дітей в нормі, з вродженим незрощенням піднебіння віком з 6 міс до 3-х років до ураностафілопластики. Матеріали та методи: 180 дітей, що отримували лікування на базі клініки кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку, НМУ ім. О.О.Богомольця (ДКЛ №7 м. Києва). Результати: визначені ускладнення лікування та їх причини, запропоновано шляхи їх профілактики, що дозволило підвищити якість надання допомоги такій категорії пацієнтів. Висновки: з віком у пацієнтів незалежно від виду незрощення піднебіння збільшується дефіцит довжини м’якого піднебіння в середньому на 2-3 мм ± - порівняно із дітьми в нормі. Ширина мезофарингса у дітей з незрощенням піднебіння з віком збільшується від 11 до 14 мм майже однаково як при ізольованих, так і при наскрізних дефектах, але найбільша різниця цифр відмічається до 1 року – 12мм та 14 мм відповідно. Коефіцієнт співвідношення довжини м’якого піднебіння до ширини мезофарингса у дітей з незрощенням піднебіння в 2 рази менший ніж в нормі за рахунок широкого мезофарингса. Це вимагає подовження м’якого піднебіння майже в 2 рази для досягнення ефективної ретротранспозиції м’якого піднебіння.