ВПЛИВ СКЕВЕНДЖЕРІВ ПЕРОКСИНІТРИТУ НА ОКИСНИЙ МЕТАБОЛІЗМ У ТКАНИНАХ ПАРОДОНТА ЩУРІВ ЗА УМОВ ПОЄДНАНОГО НАДЛИШКОВОГО НАДХОДЖЕННЯ НІТРАТУ ТА ФТОРИДУ НАТРІЮ - Богданов, О.В.; Костенко, В.О. (Світ медицини та біології, 2016)
У експерименті на 50 білих щурах досліджено вплив скевенджерів пероксинітриту (L-селенометіоніну та сечової кислоти) на стан окисного (NO-синтазного) шляху метаболізму L-аргініну, рівень продукції супероксидного аніон-радикала, пероксидне окиснення ліпідів (ПОЛ), антиоксидантний (АО) захист у м’яких тканинах пародонта за умов поєднаної токсичної дії нітрату та фториду натрію. Виявлено, що застосування L-селенометіоніну за умов експерименту знижує в тканинах пародонта сумарну активність NO-синтази, продукцію супероксидного аніон-радикала НАДФН- і НАДН-залежними електронно-транспортними ланцюгами та НАДФН-оксидазою лейкоцитів, обмежує ПОЛ, підвищує АО потенціал. Введення сечової кислоти за умов експерименту знижує у тканинах пародонта сумарну активність NO-синтази, генерацію супероксидного аніон-радикала дихальним ланцюгом мітохондрій, обмежує ПОЛ, збільшує активність каталази.