АКТИВНІСТЬ ПРОЦЕСІВ ЛІПОПЕРОКСИДАЦІЇ У МІКРОСОМАЛЬНІЙ ФРАКЦІЇ ПЕЧІНКИ ЩУРІВ ПРИ ДІЇ ОЛІГОЕФІРІВ БАГАТОАТОМНИХ СПИРТІВ - Бондарева, А.В.; Стеценко, С.О. (Світ медицини та біології, 2016)
Значне підвищення інтенсивності впливу ксенобіотиків на організм людини та тварин визначає актуальність проведення досліджень з пошуку нових підходів щодо компенсації порушених функцій. До широко розповсюджених ксенобіотиків відносяться олігоефіри багатоатомних спиртів, які характеризуються значними об’ємами синтезу, широким використанням та впливом на здоров’я людини. Доведено, що більшість ксенобіотиків піддається окислювальному метаболізму у мікросомах гепатоцитів, побічним ефектом якого може бути генерація активних форм кисню. Стан цього питання за умов тривалого впливу нових представників ОЕФ-ЛП вивчено недостатньо, а саме його урахування є необхідним для розкриття механізмів біологічної дії та розроблення засобів їх корекції. У роботі використано зразки ОЕФ-ЛП марок 502 (поліоксипропіленгліколь) і 503 (поліоксипропілентріол) з регламентованими фізико-хімічними характеристиками. Слід зазначити, що альдегіди та спирти, як продукти деструкції досліджуваних ОЕФ, є більш токсичними, здатними негативно впливати на організм. Можна передбачати, що в основі біологічної дії ОЕФ можливо лежить не тільки їх безпосередній вплив на органи та системи організму, а також опосередкований через продукти деструкції та трансформації.