ІМУНОГІСТОХІМІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ НИРКИ ЩУРІВ ПРИ ВРОДЖЕННОМУ І НАБУТОМУ ГІПОТИРЕОЗІ ТА ЗА УМОВ ЗАМІСНОЇ ГОРМОНОТЕРАПІЇ - Кузьменко, Ю.Ю.; Стеченко, Л.О. (Світ медицини та біології, 2016)
У статті представлений аналіз імуногістохімічного виявлення локалізації і рівня експресії ядерного антигену проліферативної активності клітин (РСNA) та проапоптичного протеїну ВАХ у постнатальному онтогенезі нирок на різних етапах розвитку вродженого та набутого гіпотиреозу та при застосуванні L- тироксина і його комбінації з кальцитоніном. За результатами дослідження було встановлено, що при збільшенні терміну дефіциту гормонів щитоподібної залози у щурів з вродженим та набутим гіпотиреозом рівень експресії PCNA в нирках збільшується, особливо на стадії декомпенсації. Це ж стосується і експресії Вах. Представництво продукту експресії PCNA у 100 добових щурів після тиреоїдектомії виражено в значно меншій мірі, ніж у тварин, що отримували корегуючі засоби.