ОСОБЛИВОСТІ СТЕРЕОМОРФОЛОГІЇ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ ЛЮДИНИ У ВІКОВОМУ АСПЕКТІ - Пелипенко, Л.Б.; Шепітько, В.І.; Єрошенко, Г.А.; Лисаченко, О.Д. (Світ медицини та біології, 2016)
В результаті стереоморфологічного аналізу підшлункової залози новонародженого та дорослої людини доведено, що вони є ізоморфними функціональними системами з незначними відмінностями в будові. За сукупністю морфологічних ознак, підшлункова залоза новонародженої людини належить до біфункціонального органу, що повністю склався. Структурно- функціональною одиницею виділяется часточка, де, на відміну від дорослої людини, відносно переважає об’єм інтерстиціального простору, більш розвинена сітка кровоносних мікросудин та меньша густина екзокринних клітин в кінцевих відділах.