ВПЛИВ ЕПІХЛОРГІДРИНУ, ЕКСТРАКТУ ЕХІНАЦЕЇ ПУРПУРОВОЇ І ТІОТРИАЗОЛІНУ НА ПІДСЛИЗОВУ ОСНОВУ ПІЛОРИЧНОГО ВІДДІЛУ ШЛУНКА ЩУРІВ - Смірнов А. С. А.S.; Мірзебасов М. А. M.A. (Світ медицини та біології, 2016)
В експериментах на білих щурах вивчали характер змін, що наступають в підслизовій основі пілоричного відділу шлунка, після двомісячного інгаляційного впливу епіхлоргідрину, введення екстракту ехінацеї пурпурової і тіотриазоліну. Епіхлоргідрин викликає збільшення товщини підслизової основи пілоричного відділу шлунка щурів, яке спостерігається протягом тридцяти діб після закінчення його інгаляцій. Введення екстракту ехінацеї пурпурової призводить до збільшення товщини підслизової основи у щурів, які не отримували епіхлоргідрин, і до зменшення даного показника у щурів, які отримували епіхлоргідрин. Як екстракт ехінацеї пурпурової, так і тіотриазолін зменшують ступень викликаного епіхлоргідрином збільшення товщини підслизової основи. Тіотриазолін також зменшує тривалість цього ефекту епіхлоргідрину.