МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ СІДНИЧОГО НЕРВА ПРИ ТРАВМАТИЧНОМУ УШКОДЖЕННІ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЙОГО РЕПАРАТИВНИХ ЗМІН - Юрах, О.М.; Попадинець, О.Г.; Юрах, Г.Ю.; Грищук, М.І.; Дубина, Н.М. (Світ медицини та біології, 2016)
Дослідження присвячено вивченню процесів регенерації та дегенерації, стану мікроциркуляторних елементів сідничого нерва за умов впливу лазерного випромінювання після його пошкодження. Експеримент виконано на 30 кролях. Під ефірним наркозом в середній третині стегна сідничий нерв пересікали, припиняли кровотечу, а опісля виконували епіневральний шов. Після хірургічного втручання лазерний промінь скеровували на задню поверхню стегна в проекції сідничого нерва. Опромінення проводили щоденно гелій-неоновим лазером ЛГ-75 з потужність 20 мВ при щільності світлового потоку 2,5 мВт/см протягом 15 діб. Кількість мієлінових, безмієлінових волокон та інтраневральних судин вивчали у 25 тварин на 7, 15, 30, 90, 180 доби. Результати дослідження свідчать про те, що низькоенергетичне лазерне опромінення посилює репаративні процеси в пошкодженому нерві. Помітно скорочується час висхідної дегенерації в проксимальній частині нерва; вторинна дегенерація нервових волокон відбувається більш інтенсивно. Спостерігається помірне розширення всіх ланок гемомікроциркуляторного русла, здійснюється більш інтенсивна васкуляризація травмованого нерва.