МІКРОБІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ РІДКОЇ ФАРМАКОПЕЙНОЇ ФОРМИ ЯБЛУЧНОГО ПЕКТИНУ ПРИ РОЗРОБЦІ ОПОЛІСКУВАЧІВ ДЛЯ ПОРОЖНИНИ РОТА В ДОСЛІДАХ IN VITRO - Гайошко, О.Б. (Світ медицини та біології, 2016)
Інноваційні технології для покращення умов загоювання ран при операціях видалення зубів базуються на сучасному підході до курації хворих при видаленні зубів. При розробці інновацій було враховано три види груп факторів впливу при загоюванні ран: І група – загальні; ІІ група – місцеві; ІІІ група – технології лікування після операційних ран. Їх об’єднання відбулося за рахунок доцільних заходів та засобів на пектиновій основі. Пектин був використаний як місцево для формоутворення стоматологічної пов’язки, так і для застосування в середину, а також в основі гігієнічно-профілактичного засобу. Також постала доцільність розробки рідкого водного засобу на основі пектинів у вигляді ополіскувала для порожнини рота, що не мав антибіотиків і запобігав утворенню мікробних колоній та осіданню планктону.