НАЦІОНАЛЬНИЙ ТА РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТИ НАДАННЯ КАРДІОХІРУРГІЧНОЇ ДОПОМОГИ В УКРАЇНІ У 2005–2014 Р.Р. - Донік, О.М. (Світ медицини та біології, 2016)
Лікування хворих із вродженими і набутими вадами серця, ішемічною хворобою серця чи складними порушеннями його ритму неможливе без хірургічного втручання. В дослідженні, яке присвячене аналізу динаміки надання кардіохірургічної допомоги в Україні за період 2005–2014 рр., використані дані офіційної медичної статистики. Особливу увагу було приділено частоті оперативних втручань на серці та післяопераційній летальності на національному і регіональному рівнях. Встановлено збільшення обсягів кардіохірургічної допомоги за 2005–2014 рр. у 3,5 рази, при цьому питома вага операцій на серці серед усіх оперативних втручань зросла з 0,3% до 1,16%. Аналіз регіональних особливостей надання кардіохірургічної допомоги показав найбільшу частоту операції на серці в Києві та Дніпропетровській області (22,42 та 12,17 операцій на 10 тис. населення відповідно), найнижчу – в Чернівецькій та Сумській областях (0,12 та 0,49 на 10 тис. відповідно). Кореляційний аналіз, проведений по всіх областях України, виявив слабкий зворотній зв’язок між частотою операцій на серці та післяопераційною летальністю.