КОМПЛЕКСНЕ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ РИНІТ - Науменко, О.М.; Дєєва, Ю.В.; Тарасюк, П.М. (Світ медицини та біології, 2016)
За період з 2004 по 2014р у ЛОР-відділенні ЦМК м.Рівно було прооперовано 1761 хворого на хронічний риніт (ХР). Хворим проводилось досить широкий спектр методів хірургічного лікування, що дало такі результати: значне покращення - у 43 (35%), помірне покращення – у 48 (39,0), незначне покращення у 21 (17,1). Не з’явились для контрольного обстеження 11 пацієнтів (8,9%). При проведенні комбінованого лікування клінічне одужання було виявлено у 34 хворих (18,1%), значне покращення – у 92 (48,9%), помірне покращення – у 35 (18,6%), незначне покращення – у 15 (8,0%); результати не були з’ясовані у 12 пацієнтів (6,4%). Проведені нами дослідження засвідчили, що більш ефективним методом лікування хворих на ХР є комбіноване лікування з використанням глутоксиму.