ПОКАЗНИКИ ХОЛЕСТЕРИНУ ТА ІМУННОЇ СИСТЕМИ У ОСІБ З ОЗНАКАМИ ВЕГЕТОСУДИННОЇ ДИСТОНІЇ, ЩО ПРОЖИВАЛИ НА ТЕРИТОРІЯХ, ЗАБРУДНЕНИХ РАДІОНУКЛІДАМИ - Соколенко, В.Л. (Світ медицини та біології, 2016)
Оцінювали зв’язок між рівнем холестерину та показниками імунної системи в осіб з ознаками синдрому вегето-судинної дистонії, котрі проживали на радіаційно забруднених територіях. Встановили, що у даної когорти рівень загального холестерину досягає максимальних гомеостатичних значень. Лімфоцитарна ланка при цьому дещо активована, але ефект супроводжується пригніченням процесів диференціювання функціонально зрілих Т-лімфоцитів. Дисфункції специфічного імунітету до певної міри компенсуються зростанням рівня гранулоцитарних клітин на фоні зниження активності професійних фагоцитів.