СТАН МІКРОБІОЦЕНОЗУ КИШЕЧНИКА І ІМУНІТЕТУ У ДІТЕЙ ХВОРИХ РЕАКТИВНИМИ АРТРИТАМИ В ГОСТРОМУ ПЕРІОДІ - Твердохлеб, Т.А. (Світ медицини та біології, 2016)
Визначено частоту і ступінь порушень мікробіоценозу кишечника у дітей хворих на РеА в гострому періоді. II ступінь дисбіозу встановлено у 62,5%, I ступінь - у 37,5% дітей. Встановлено особливості порушень імунологічного гомеостазу хворих в гострому періоді РеА у вигляді депресії Т-системи і активізації В -системи, процесів фагоцитозу, продукції ІЛ-6. Виявлені достовірні прямі зв’язки між вмістом грибів роду Candida, фагоцитарної ланки і СD21, а також зворотні кореляції між кількістю кишкової палички і рівнем ІЛ-6, змістом лактобактерій і спонтанним НСТ-тестом. Отримані результати підтверджують важливу імунорегулюючу роль мікрофлори кишечника у хворих на РеА.