ВАРІАБЕЛЬНІСТЬ ОТВОРІВ НА ВЕРХНІХ І НИЖНІЙ ЩЕЛЕПАХ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ФОРМИ ЧЕРЕПУ - Дубровіна, Е.В.; Шерстюк, О.О.; Пронина, О.М.; Тарасенко, Я.А. (Світ медицини та біології, 2016)
Наявність додаткових (подвоєних) отворів на верхніх і нижній щелепах впливає на якість місцевої анестезії. Варіабельність кількості, форми і локалізації подвоєних отворів, виявлені нами в 3-х формах черепа, склала 50% від загального числа і не мала прямій залежності від антропометричних показників черепа. Однак варіативність їх кількості та локалізації домінує в брахіцефаліческого формі черепа. Подвоєні отвори в 3-х формах черепа на верхніх щелепах зустрічаються частіше (60% випадків), ніж на нижній щелепі (40% випадків). Їх наявність впливає на топографію судинно-нервового пучка, розширює зони іннервації кістки і навколишніх м’яких тканин.